Bezig met laden...

Topsector wil nu doorpakken – in gezamenlijkheid | TransportLAB Community

home "»" Mijn community's "»" TransportLAB Community "»" blogs "»" Floor Bloem "»" Topsector wil nu doorpakken – in gezamenlijkheid
TransportLAB Community

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Deelnemen aan deze ruimte?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Meld je Nu aan

Topsector wil nu doorpakken – in gezamenlijkheid

4.06 
 /5
4.06 (1stemmen)

Topsector wil nu doorpakken – in gezamenlijkheid

Het Topinstituut Logistiek bracht gisteren 900 man op de been om in Rotterdam stil te staan bij het thema innovatie. De sector staat voor diverse uitdagingen. Het toverwoord is samenwerking.

Topsector wil nu doorpakken – in gezamenlijkheid

Foto: Prof. Eric Ballot

De Franse hoogleraar Erik Ballot (Mines ParisTech) was uitgenodigd om zijn visie te geven op wat hij noemt 'physical internet'. In zijn ogen is dat de ultieme vorm van samenwerking in de keten. Hij prees de ontwikkelingen in Nederland ten aanzien van ketenregie, zoals dat gebeurt met projecten als 4C4More. Maar dit is slechts het begin. Zijn droombeeld is een volledig dekkend netwerk van hubs, waarlangs producenten en retail hun goederen zoveel als mogelijk rechtstreeks bij de eindklant of consument kunnen brengen. Zoals via internet informatie direct beschikbaar wordt gesteld zonder vertragende tussenkomst van diverse schakels, die informatie opslaan en waar nodig verrijken. Op lange trajecten wil Ballot – althans in het voorbeeld Frankrijk – zoveel mogelijk gebruik maken van railvervoer. Voor de trajecten waarop dat niet kan mag het wegvervoer aan de slag, maar dan wel bij voorkeur met truck sharing – zeg maar een soort carpooling.

Bedrijven laten zich zien

Voordat het zover is moet er nog hard getrokken worden aan innovatieve projecten, die met name onder de Dinalog vlag zijn opgestart. Dinalog was samen met Connekt, NWO en TNO de organisator van dit evenement, dat de potentie heeft om als jaarlijkse toogdag de totale sector bij elkaar te krijgen. Dat gaat dan om de wetenschap/onderwijs, overheid en bedrijfsleven, dat goed vertegenwoordigd was (zelfs op MKB niveau). Bijna 500 deelnemers uit het bedrijfsleven hadden zich aangemeld voor deze dag. De rest was gelijkelijk verdeeld over brancheorganisaties, onderwijs en overheid.

Resultaten gebundeld beschikbaar

Als boegbeeld van de Topsector Logistiek stond Aad Veenman vol trots voor een volle zaal bij de plenaire opening. Hij roemde de samenwerking met de overheid, vooral het Ministerie van Infrastructuur & Milieu, waarvan Lidewijde Ongering de zaal toesprak namens de minister. Haar boodschap was: laten we vooral slim gebruik maken van de bestaande infrastructuur, de middelen en van elkaar. "Met een brede aanpak kunnen we elkaar en de sector versterken. Logistiek is de kunst van slim organiseren".
Uit handen van Veenman kreeg ze een actueel overzicht van de resultaten, die de projecten tot op heden hebben gegenereerd. De resultaten zijn gebundeld in een nieuw boekwerk onder de titel 'Symfonie nr. 1' – aanhakend bij de 'Prelude' die vorig jaar is verschenen. De brochure is verkrijgbaar via de website van de topsector.

Synchromodaal en stadsdistributie

De rest van het congres  gisteren bestond uit ruim dertig break out sessies, waar de diverse innovatieprojecten voor het voetlicht werden gebracht. Zo besprak Kees Verweij (Buck Consultants) de initiatieven op het gebied van synchromodaal transport. Goos Kant (Ortec), Peter Tjalma (TransMission) en Birgit Hendriks (Binnenstadservice) lieten zien hoe samenwerking het probleem van stadsdistributie onder de knie kan krijgen. De oplossing: een scherpe business case en maximaal delen van informatie. En enthousiaste medewerking van de regionale overheid. Als de landelijke overheid ook nog een duit in het zakje zou willen doen met het wegnemen van belemmeringen, dan zou dat de stedelijke distributie in een extra versnelling kunnen brengen.

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)