Bezig met laden...

Logistiek in 2017: wat zeggen de experts | TransportLAB Community

home "»" Mijn community's "»" TransportLAB Community "»" blogs "»" Floor Bloem "»" Logistiek in 2017: wat zeggen de experts
TransportLAB Community

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Deelnemen aan deze ruimte?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Meld je Nu aan

Logistiek in 2017: wat zeggen de experts

 /5
0 (0stemmen)

Logistiek in 2017: wat zeggen de experts?


2017 lijkt een roerig jaar te gaan worden voor de logistiek. Internationale onzekerheid, protectionisme en de aanstaande Brexit zorgen volgend jaar voor druk op de sector, zo stelde het ING Economisch Bureau vorige week. Welke veranderingen staan ons precies te wachten? En welke technologieën gaan in 2017 echt groot worden? We vroegen het een aantal van onze logistieke experts. 

'Het jaar van de disruptie' 
"Over disruptie wordt al langer gesproken, maar in 2017 gaan we die ook in de logistiek meer en meer zien", zegt journalist Marcel te Lindert. "Er dendert nu een nieuwe generatie het vak binnen die nieuwe kansen ziet en grijpt. Deze jonge logistiekelingen stellen vragen die wij oude rotten vergeten te stellen. Waarom hebben we bijvoorbeeld anno 2017 nog een expediteur nodig? Een online platform met slimme algoritmes voor het matchen van vraag en aanbod zou veel beter werk moeten kunnen afleveren. Alle expediteurs beroepen zich op hun kennis en ervaring en roepen dat het zo’n vaart niet zal lopen, maar dat dachten de taxichauffeurs en hoteliers ook voor de opkomst van Uber en AirB&B.

Slimme logistiekelingen hebben we altijd al gehad, maar lange tijd konden we hen wijsmaken dat ze het echte vak pas na hun opleiding in de praktijk zouden leren. Met als gevolg dat al die talenten werden volgestopt met dezelfde denkpatronen, concepten en oplossingen als hun voorgangers. En daar trappen ze nu dus niet meer in, gestimuleerd door het succes van start-ups in andere sectoren. Ze laten zich niets meer wijsmaken, zeker niet door oude rotten zoals wij. Het enige wat ons rest is luisteren naar die nieuwe generatie en ons openstellen voor hun ideeën. Die zullen niet allemaal even briljant zijn, maar één goed idee is al voldoende. Neem ze dus aan boord, die nieuwe generatie logistiekelingen, voor het te laat is."

'De industriële sector krabbelt weer omhoog'
Hans Groen, Adviseur Supply Chain en Performance Management, verwacht dat de volumes in 2017 zullen groeien. "Zowel in de Verenigde Staten als Europa stijgen de volumes weer en nemen de investeringen toe. De sector ziet zich gesteund door toenemende bestedingen door de consument en het langzame herstel van de economie. Voor de logistieke sector betekent dit weer groei van de transportvolumes.  Want naast de industriële sector is er een duidelijk groeipad te herkennen bij non-industriële bedrijven. 

De rol van duurzaamheid blijft toenemen zoals ik vorig jaar had voorspeld. Als u gaat investeren is het verstandig dit centraal te stellen in uw besluitvorming. Let daarbij vooral op de consument die nu serieus de omslag heeft gemaakt, waar de (internationale) politiek nog achter de feiten aanloopt."

'Termijnen worden korter'
"Een tendens die we al langer zien en die nog wel zal doorzetten in 2017, is in alle opzichten termijnen korter worden", voorspelt Frits de Wind. Volgend de logistiek adviseur is het belangrijk dat bedrijven hier tijdig op inspelen. "Wie daar goed mee omgaat en er op zijn minst goed over heeft nagedacht kan daar zijn voordeel mee doen.

Wij zien dat leveringstijden naar klanten steeds korter worden, dat vergt nogal wat van de hele supply chain. (Waar leggen wij hoeveel voorraad in welk stadium van grondstof via halffabrikaat tot eindproduct neer?) Tegelijkertijd zien wij dat looptijden van contracten steeds korter worden. Partners denken daar een voordeel mee te kunnen behalen omdat men bij veranderende marktomstandigheden snel weer van elkaar af kan. Maar die korte looptijden maken wel dat moeite en zeker investeringen van de contractuele wederpartij beperkt zullen zijn. Met name investeringen zullen met mate worden gedaan, immers er is nogal onzekerheid rondom de terugverdientijd. Uiteindelijk zijn wellicht beide partijen af met een langere contractduur, waarbij over en weer, kan worden geïnvesteerd in duurzame maar ook bestendige oplossingen die dan goed renderen.

Tot slot is er op HR-gebied ook een uitdaging: medewerkers neigen steeds korter te blijven. Hoe kunnen wij hen aan ons bedrijf binden en kennis en ervaring borgen?

Volop aandachtspunten voor het nieuwe jaar, die wij kunnen ombuigen in kansen, mits wij een goede visie ontwikkelen.

'Van machocultuur naar veiligheidscultuur'
Volgens expert intern transport Tom van BLOM wordt er volgend jaar veel aandacht geschonken aan veiligheid. Daar horen ook de juiste mensen bij, stelt de opleider. 

"Met de lancering van de Code Gezond en Veilig Magazijn en de aandacht voor de jaarlijkse verkiezing van het Veiligste Magazijn lijkt het erop dat veel (logistieke) bedrijven bereid zijn meer aandacht te geven aan veiligheid. Aandacht voor veiligheid is niet alleen van belang voor het welzijn van medewerkers, maar levert juist ook meer efficiency op. De logistieke sector zal in 2017 nog meer stappen maken om van een machocultuur te veranderen naar een veiligheidscultuur.  De uitdaging in 2017 is om de juiste mensen te werven die goed passen bij de veiligheidscultuur. Heb jij al nagedacht om vrouwen of gamers als reachtruckchauffeur te werven?"

Bron: Redactie LogistiekProfs

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)