Bezig met laden...

Blockchain; hype of (r)evolutie? | TransportLAB Community

home "»" Mijn community's "»" TransportLAB Community "»" blogs "»" Roel Crooijmans "»" Blockchain; hype of (r)evolutie?
TransportLAB Community

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Deelnemen aan deze ruimte?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Meld je Nu aan

Blockchain; hype of (r)evolutie?

3.31 
 /5
3.31 (1stemmen)

Blockchain. Een interessante ontwikkeling. Veel gebruikt in gesprekken over innovatie. De meerderheid van de mensen heeft een vaag idee van wat het is en wat het doet. Is Blockchain nu  de ultieme evolutie van de “financiële” technologieën, of is het een regelrechte hype?

Blockchain is voor velen een lastig te bevatten begrip omdat het niet tastbaar is. Het idee om op deze manier informatie te “delen” en dat dit juist de transparantie en betrouwbaarheid vergroot vergt veel van de mens. En omdat het Blockchain concept tegen ons gevoel ingaat is het lastig uit te leggen en staan veel mensen er huiverig tegenover.

Een korte uitleg: De Blockchain is een openbaar grootboek waarin transacties worden geregistreerd en anoniem worden bevestigd. De patijen die in de keten zitten hoeven elkaar niet allemaal te kennen maar iedereen kent in ieder geval 1 andere partij en vertrouwt deze.  Alle transacties met geschiedenis worden vastgelegd. Deze geschiedenis blijft aan de transactie verbonden en waarborgt zo de integriteit en authenticiteit. Het verslag van transacties wordt gedeeld tussen partijen. Data die eenmaal is ingevoerd, kan niet meer worden gewijzigd.

De transacties staan niet op een grote computer of database maar staan overal in de gehele keten opgeslagen op zogenaamde nodes ofwel knooppunten. Deze knooppunten hebben een kopie van de gehele blockchain. Knooppunten zullen voor altijd komen en gaan door het synchroniseren van hun eigen kopieën van de keten en met die van andere gebruikers.

Door het verspreiden van kopieën naar alle knooppunten, kan de keten niet zomaar “down gaan" of verdwijnen. Het is een gedecentraliseerd systeem dat robuust en veilig is.

Bovenstaande is veel technische praat, iets waar veel mensen de weg kwijtraken. De reacties zijn dan ook hetzelfde als 20 jaar geleden met de opkomst van internet.

De kern van het Blockchain verhaal is eigenlijk het gedachtengoed dat achter deze naam schuil gaat. Hoe gaan we op een andere manier met data en informatie om? Niet alles op een centrale plek maar gedistribueerd over het gehele netwerk en bereikbaar voor eenieder die het nodig heeft en het recht heeft om de informatie in te zien. Als we dit in ons achterhoofd houden en Blockchain zien als een mogelijke oplossing om eenvoudiger en veiliger data te delen, dan komt de Blockchain zoektocht misschien echt op gang.

Hoe kan dit nu in de Transport en Logistiek werken? 

Hier komen we de volgende keer op terug!

https://www.youtube.com/watch?v=6WG7D47tGb0

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)

  • :*
  • :*
  • :
 *