Bezig met laden...

Transport groeit in 2016 met 1,8% | TransportLAB Community

home "»" Mijn community's "»" TransportLAB Community "»" blogs "»" Paul Swaak "»" Transport groeit in 2016 met 1,8%
TransportLAB Community

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Deelnemen aan deze ruimte?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Meld je Nu aan

Transport groeit in 2016 met 1,8%

3.06 
 /5
3.06 (1stemmen)

Transport groeit in 2016 met 1,8%

In 2016 zet het economische herstel zich voort en nagenoeg alle Nederlandse bedrijfssectoren zullen naar verwachting groeien. De transportsector profiteert in 2016 van de toenemende binnenlandse bedrijvigheid en groeit met 1,8 procent. Dat meldt Rabobank.

De sectoren die het meest profiteren van de aantrekkende economie zijn de zakelijke dienstverlening, de bouw en de horeca en recreatie, waarvoor de Rabobank respectievelijk 4,2 procent, 4,0 procent en 3,0 procent volumegroei verwacht in 2016. De automotive kent als enige sector een krimp (-1,0 procent) na de fiscaal gedreven opleving vorig jaar.

De transportsector profiteert in 2016 van de toenemende binnenlandse bedrijvigheid en groeit met 1,8 procent. Het distributie- en bouwmaterialenvervoer over de weg doet het goed. Net zoals het containervervoer, dat ondanks een lagere exportgroei toch gaat toenemen. De marktomstandigheden zijn weliswaar verbeterd, maar het rendement stijgt nog steeds mondjesmaat doordat tarieven nauwelijks toenemen. Een optimale bedrijfsvoering, het bundelen van lading, een goed netwerk en samenwerken blijven beslissende succesfactoren voor de wegvervoerder. Uiteraard met een sterke focus op kostenreductie. Logistieke dienstverleners zijn ook in 2016 de sterkste groeiers, samen met de koeriersdiensten die blijven profiteren van de nog steeds groeiende e-commerce.


Eric Saris, directeur Bedrijven bij de Rabobank:

“De groei in vrijwel alle bedrijvensectoren zet gelukkig door. In vergelijking met onze verwachtingen een half jaar geleden zijn de prognoses voor de meeste sectoren wel getemperd. En groei in de sector is nog geen garantie voor succes voor de ondernemer. Prijzen blijven onder druk staan en concurrentievoordeel is steeds moeilijker vast te houden. Ondernemers moeten met een onderscheidend product of dienst de klant keer op keer zien te verleiden. Om die slag te maken, is het belangrijk dat de ondernemer, die wil profiteren van het economisch herstel, over zijn eigen schaduw durft heen te springen en op een bepaald thema samenwerking zoekt met ketenpartijen of met branchevreemde partijen. Zo kunnen ondernemers vanuit eigen kracht elkaar versterken.”

De zakelijke dienstverlening  profiteert van de toegenomen bedrijvigheid in handel en industriesectoren. Zakelijke dienstverleners, zoals uitzendbureaus, ICT-bedrijven en de groeiende groep ZZP’ers  helpen bedrijven in te spelen op veranderingen en brengen gewenst specialisme in. De sterkste groei wordt verwacht in de flexmarkt en de ICT. Ondanks de groei is blijven innoveren noodzakelijk voor de dienstverlenende ondernemers. Wijzigingen in wet- en regelgeving, verharde marktomstandigheden en technologische ontwikkelingen maken dat de omgeving van de dienstverleners snel verandert.

De forse groei in de bouw van afgelopen jaar (8,2 procent) vlakt dit jaar af naar 4 procent. Waarmee de bouw blikvanger blijft in de sectoren met meeste volumegroei. De (nieuwbouw) woningmarkt profiteert het sterkst en die groei is met name zichtbaar in de Randstad. Het herstel in de grond-, weg- en waterbouw is nog pril, selectief en verspreid over verschillende regio’s. Verdergaande innovatie van producten en diensten is nodig om de groei in de bouwsector te bestendigen. Bij die innovatie zijn oog voor duurzaam bouwen, verbruik en hergebruik van bouw- en sloopmateriaal belangrijk.

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)