Bezig met laden...

Transportsector groeit ruim 1,5% per jaar tot 2021 | TransportLAB Community

home "»" Mijn community's "»" TransportLAB Community "»" artikelen "»" Transportsector groeit ruim 1,5% per jaar tot 2021
TransportLAB Community

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Deelnemen aan deze ruimte?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Meld je Nu aan
Transportsector groeit ruim 1,5% per jaar tot 2021

Transportsector groeit ruim 1,5% per jaar tot 2021

 /5
0 (0stemmen)

Transportsector groeit ruim 1,5% per jaar tot 2021

Alle modaliteiten overtreffen in 2021 de volumes van voor de crisis in 2008. De binnenvaart groeit het hardst, gevolgd door het wegvervoer en het spoor.

Transportsector groeit ruim 1,5% per jaar tot 2021

Het wegvervoer vervoert in 2021 naar verwachting 761 miljoen ton, de binnenvaart 355 miljoen ton en het spoorvervoer 43 miljoen ton. In 2021 bedraagt het totale binnenlandse transportvolume naar verwachting 1,16 miljard ton. Dit blijkt uit recent onderzoek van Panteia in opdracht van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

Tot 2021 laten alle modaliteiten groei zien. De binnenvaart zal het sterkst groeien, met gemiddeld 2,1% per jaar. Het wegvervoer groeit met 1,7% per jaar, op een derde plaats komt het spoorvervoer met een groei van 1,2% per jaar.

Wegvervoer

Het wegvervoer zal in 2020 pas volumes hoger dan het pre-crisis niveau noteren. Naar 2021 zal het volume van het wegvervoer geleidelijk aan stijgen met gemiddeld 1,7% per jaar. In 2021 wordt een totaal volume van 761 miljoen ton verwacht. De grootste groei wordt verwacht bij het vervoer van “Machines en apparaten, consumentengoederen voor langdurig gebruik”. Hier ontstaat een gemiddelde groei van 3,2% per jaar.

Binnenvaart

Het volume van de binnenvaart zal tot 2021 geleidelijk aan stijgen met gemiddeld 2,1% per jaar, naar een totaal volume van 355 miljoen ton in 2021. Er zal vooral een sterke groei zijn bij het vervoer van “metalen en metaalproducten” (+6,1% per jaar) en bij “secundaire grondstoffen, afval” (+7,8% per jaar). Ook het “container vervoer” zal groeien (+4,8% per jaar). Het kolenvervoer zal met -2,3% dalen. Bij het vervoer in voedingsmiddelen vindt er sterke concurrentie plaats met het wegvervoer. Productielocaties van veevoer aan kleiner vaarwater worden in de toekomst vaker per truck bevoorraad. Hierdoor groeit het wegvervoer in dit segment meer dan de binnenvaart.

Spoorvervoer

Het spoorvervoer heeft in 2015 al het pre-crisis niveau overtroffen. Het spoorvervoer daalt licht in 2017, maar groeit daarna weer. Naar 2021 zal het volume geleidelijk aan stijgen (+1,2% per jaar). In 2021 zal het totale volume 43 miljoen ton bedragen. De groei zal vooral te merken zijn in het vervoer van ‘‘overige producten’’, waar een groei van 2,9% per jaar is voorspeld. Voor deze goederensoort laat het spoorvervoer in het internationaal transport de sterkste groeicijfers zien. Deze stijging komt vooral door containerstromen naar Duitsland en Italië.

Daling steenkolen

Een afname van het volume wordt verwacht bij het vervoer van steenkolen (-1,8% per jaar). Net als bij de binnenvaart heeft ook het spoorvervoer last van de sluiting van kolencentrales in het Duitse achterland. Er zullen minder secundaire grondstoffen en afval per spoor vervoerd worden (-1,9% per jaar), omdat huisvuil vaker over de weg vervoerd gaat worden.

Eerste publicatie door peter de weerd op 31 okt 2016, Logsitiek.nl

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)