Bezig met laden...

MKB studies van IING en Rabo | TransportLAB Community

home "»" Mijn community's "»" TransportLAB Community "»" artikelen "»" MKB studies van IING en Rabo
TransportLAB Community

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Deelnemen aan deze ruimte?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Meld je Nu aan
MKB studies van IING en Rabo

MKB studies van IING en Rabo

3.82 
 /5
3.82 (1stemmen)

MKB 2025: naar een sterker MKB (ING studie)

Het mkb zorgt voor vernieuwing, economische groei en werkgelegenheid. Helaas hapert deze motor al een flinke tijd. De economische groei is marginaal, terwijl de werkloosheid het afgelopen jaar een hoogtepunt bereikte en maar langzaam lijkt af te nemen. Dit is enerzijds het gevolg van de economische tegenwind, anderzijds het gevolg van een breed scala aan ontwikkelingen, zoals globalisering, veranderend consumentengedrag en technologische vooruitgang.

Nederland handelsland

Nederland is van oudsher een handelsland. Als klein land onderscheiden wij ons met de uitstekende ondernemersgeest die ons in het bloed zit. Dit geldt bij uitstek voor het mkb, dat wordt gezien als de motor van de Nederlandse economie. Het mkb zorgt voor vernieuwing, economische groei en werkgelegenheid. Helaas hapert deze motor al een flinke tijd. De economische groei is marginaal, terwijl de werkloosheid het afgelopen jaar een hoogtepunt bereikte en maar langzaam lijkt af te nemen. Dit is enerzijds het gevolg van de economische tegenwind, anderzijds het gevolg van een breed scala aan ontwikkelingen, zoals globalisering, veranderend consumentengedrag en technologische vooruitgang.

Ondernemerschap blijft onverminderd populair

Steeds meer Nederlanders kiezen bewust voor het zelfstandig ondernemerschap. Deze ontwikkeling wordt gestimuleerd door: Lagere drempels om een eigen bedrijf te beginnen, nieuwe technologische ontwikkelingen waardoor de hele wereld binnen handbereik ligt, nieuwe verdienmodellen en een drang naar meer vrijheid onder nieuwe generaties die de arbeidsmarkt betreden.

Zes uitdagingen voor het mkb

Zowel een nieuwe generatie als de reeds bestaande ondernemers staan de komende jaren voor een aantal uitdagingen:

  1. De trend van internationalisering is onomkeerbaar.
  2. Ondernemers moeten in toenemende mate rekening houden met vergrijzing van zowel het personeels- als het klantenbestand.
  3. Technologische ontwikkelingen verkorten de levenscyclus van producten en maken schaalgrootte minder doorslaggevend voor succes, waardoor ook kleine bedrijven exponentieel kunnen groeien.
  4. Flexibiliteit is een kritische succesfactor om met de snellere en heftigere ontwikkelingen in markten mee te kunnen bewegen.
  5. Duurzaamheid wordt steeds meer een voorwaarde voor ondernemen.
  6. Wet- en regelgeving blijven ook de komende jaren een bepalende factor waar de mkb-ondernemer rekening mee moet houden.
De ondernemer van morgen

De ondernemer van nu moet in staat zijn de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden wil hij over tien jaar nog met zijn onderneming bestaan. Dit vraagt om kennis, visie, innoverend vermogen en flexibiliteit van zowel de ondernemer als zijn bedrijf.

Kopgroep, middenmoot of achterhoede

ING Economisch Bureau heeft een model ontwikkeld dat laat zien in hoeverre het mkb in staat is toekomstige ontwikkelingen het hoofd te bieden. Dit model is gebaseerd op drie pijlers: strategie, financiële positie en flexibiliteit. Aan de hand van de uitkomsten van een enquête onder 1200 mkb-ondernemers is het mkb in drie groepen verdeeld: de kopgroep, de middenmoot en de achterhoede.

Fitheid mkb niet optimaal

Op basis van het model concluderen we dat het met de fitheid van het Nederlandse mkb niet goed is gesteld. Het is weliswaar positief dat meer dan de helft van alle mkb-bedrijven zich tot de kopgroep (6%) en de middenmoot (54%) kan rekenen. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst. Zorgelijk is het hoge percentage bedrijven (40%) in de achterhoede. Dit zijn veelal de bedrijven die het tijdens de economische crisis zwaar te verduren hebben gehad en bezig zijn met overleven. Het ontbreekt deze bedrijven vaak aan een duidelijke strategische visie en aan innoverend vermogen.

Naar een sterker mkb

Om de bedrijven in de achterhoede er weer bovenop te helpen èn om verdere groei van de bedrijven in de kopgroep en middenmoot mogelijk te maken, moet aan een aantal aandachtspunten voldaan worden. Zo is het voor de bedrijven in de achterhoede cruciaal om een toekomstvisie op te stellen waarin duidelijk staat waar ze met het bedrijf heen willen. Voor de bedrijven in de middenmoot geldt dat ze een strategisch plan opstellen waarin ze hun markten en product- of dienstenassortiment opnieuw vaststellen en een marsroute bepalen waardoor het bedrijf meer flexibel en financieel fit gemaakt wordt. Ten slotte is het voor de bedrijven in de kopgroep belangrijk dat ze verder (internationaal) expanderen en blijven innoveren om hun koppositie te behouden. Aan de hand van deze aandachtspunten kunnen beleidsmakers en andere stakeholders van het mkb, zoals financiers, brancheorganisaties en adviseurs, zich verbinden aan acties waarmee we samen het mkb sterker maken. 

Lees hieronder het volledige rapport en ook de Rabo MKB Visie

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)