Bezig met laden...

Innovatie van levensbelang voor transportsector | TransportLAB Community

home "»" Mijn community's "»" TransportLAB Community "»" artikelen "»" Innovatie van levensbelang voor transportsector
TransportLAB Community

Verlaat Community:

Weet je zeker dat je je lidmaatschap wilt verwijderen van

Word lid van deze Community:

Deelnemen aan deze ruimte?

Navigatie-item bewerken

Vereist De naam die in de navigatie van de Community verschijnt.
Vereist
Vereist
Vereist De url kan verwijzen naar een interne of externe webpagina.
 
Login als je wilt volgen, delen of deelnemen in deze Community.
Nog geen lid?Meld je Nu aan
Innovatie van levensbelang voor transportsector

Innovatie van levensbelang voor transportsector

3.82 
 /5
3.82 (1stemmen)

‘Doorbreek routines, deadlines en beperkingen in bedrijf’

Ondernemers die succes willen hebben in de sector Transport & Logistiek moeten binnen hun bedrijf werken aan het innovatieklimaat. Personeel en middelen moeten worden vrijgemaakt om nieuwe kansen te ontwikkelen en te pakken. Daarbij is het noodzakelijk om scherp oog te houden voor het huidige bedrijfsmodel. Want wie zijn basis laat versloffen, redt het niet op innovatie alleen. Deze conclusies trekken ING en TVM verzekeringen op basis van een onderzoek door Panteia.

Innovatie van levensbelang voor transportsector

De markt van transport en logistiek lijkt na jarenlange teruggang en stabilisatie weer kansen te laten zien. Deze kansen pakken vereist heldere keuzes. Ondernemers kunnen naast operational excellence grofweg kiezen uit twee waardestrategieën: product leadership en customer intimacy. Wie niet kiest voor een leidende rol op kwaliteit van product of klantenbinding, houdt enkel sturen op kosten over en wordt daarmee te weinig onderscheidend.

Beheers risico’s en houd basis op orde

Ondernemingen doen er goed aan om niet enkel vooruit te kijken. Innovatie kan enkel slagen vanuit een sterke basis. Hiervoor is een gedegen kennis van het eigen bedrijf nodig. Een ondernemer die te weinig acht slaat op waar zijn onderneming haar omzet vandaan haalt, of deze markt laat versloffen, slaat het fundament weg waarop hij zijn innovatie probeert vorm te geven. 

Een ander risico is de chronische onderschatting van de doorlooptijd en benodigde middelen die innovatie vraagt. Ondernemers die succesvol willen innoveren moeten flexibel kunnen bijsturen in de implementatie. Dat vraagt om een stevige risico-inschatting vooraf.

Investeer in het innovatieklimaat

Om buiten gebaande kaders te kunnen denken, moet personeel meer vrijheid krijgen. “Om dit voor elkaar te krijgen, moeten ondernemers de gebruikelijke routines, deadlines en beperkingen binnen het bedrijf doorbreken”, aldus Machiel Bode, sectormanager Transport & Logistiek bij ING. Ook hier geldt dat je het kind niet met het badwater moet weggooien, dus dat er aan deze keuzes een goede inschatting van de kwaliteiten van de onderneming ten grondslag moet liggen. Bode: “Wie dit goed in kaart heeft, kan ruimte creëren om zich te laten verrassen door goede ideeën van zijn werknemers.”

Opmerkingen (er zijn nog geen reacties)